Срещата за климата на ООН: Тунберг с пламенна реч, Тръмп се появи изненадващо

България е представена от президента Румен Радев

23.09.2019 | 21:47 Редактор: Ралица Братанова

Започна срещата на върха по въпросите за климата в Ню Йорк. На нея присъстват близо 60 световни лидери. България е представена от президента Румен Радев.  Изненадващо на срещата се появи и Доналд Тръмп. Държавният глава не произнисе реч от трибуната. Вместо това седна в публиката. 

В Общото събрание на ООН участва и 16-годишната природозащитничка Грета Тунберг. Тя произнесе пламенна реч, укорявайки лидерите за тяхното бездействие относно глобалното затопляне.

"Не трябваше да съм тук, трябваше да съм на училище, от другата страна на океана. Как се осмелявате? Вие откраднахте моите мечти и моето детство с вашите празни думи", заяви тя.

"Но младите започват да разбират вашето предателство", подчерта Грета, която инициира вълната от петъчни протести на ученици от цял свят, настояващи за повече действия за ограничаване на емисиите, водещи до глобално затопляне.

"Цели екосистеми рухват, ние сме в началото на масово изчезване, а всичко, за което вие говорите, е пари и небивалици за вечен икономически растеж? Как се осмелявате?", допълни момичето.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК