Махмуд Аббас представи молба за членство на Палестина в ООН

Междувременно близкоизточната четворка, в която влизат и Русия, ЕС и ООН, призова за възобновяването на мирните преговори между Израел и Палестина.

24.09.2011 | 10:18
Махмуд Аббас представи молба за членство на Палестина в ООН

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас представи пред генералния секретар на ООН молба за палестинско членство в световната организация. Междувременно близкоизточната четворка, в която влизат и Русия, ЕС и ООН, призова за възобновяването на мирните преговори между Израел и Палестина. САЩ също се присъедини към призива Израел и палестинците за продължаване на директните разговори в рамките на месец, с цел за постигане на мирно споразумение до края на 2012 г. Преговорите бяха прекратени през септември 2010 г. от палестинската страна, в знак на протест срещу продължаващото застрояване на Западния бряг.
На срещата на ООН обаче, израелският премиер Бенямин Нетаняху посочи, че за него в основата на провала при преговорите между двете страни е нежеланието на Палестина да признае Израел за еврейска държава.
Близкоизточната четворка, в която влизат и Русия, ЕС и ООН, изрази очакване, че двете страни ще представят детайлни предложения за границите и сигурността в рамките на три месеца. Междувременно стана ясно, че молбата на Палестина за пълноправно членство в ООН ще се разглежда от Съвета за сигурност на среща в понеделник. САЩ вече заплашиха да наложат вето, ако се стигне до гласуване.