fallback

Годишна среща на МВФ и Световната банка

Възстановяване, реформа, ребалансиране. Това са ключовите думи на годишната среща на МВФ и Световната банка.

23.09.2011 | 12:26

 

Европейската дългова криза бе във фокуса на вниманието, но разговорите по време на срещата бяха насочени и към дълговете на развитите страни.

Генералният директор на МВФ Кристин Лагард се опита да обедини различните рецепти на Европа и САЩ срещу кризата като подкрепи плана на президента Барак Обама за насърчаване на заетостта, но поздрави и усилията за намаляване на дефицита, като подчерта, че европейската дългова криза е епицентъра на кризата.

Развитите икономики имат нужда от фискална консолидация и това трябва да стане веднага, - заяви директорът на МВФ Кристин Лагард. - Също така бързата консолидация може да бъде вредна за потенциалния ръст, който виждаме. И така – какви са възможностите? Това не е дилема, а въпрос на време, въпрос на доверие, - завърши К. Лагард.

Президентът на Световната банка Робърт Зелик призова европейци, японци и американци да действат заедно срещу проблемите, защото "светът е в зоната на висока опасност".

През 2008 много хора казаха, че не виждат проблеми, но сега световните лидери сега нямат такова извинение, заяви Р. Зелик. - Времето на голяма опасност иска смели хора. Смятам, че двуцифрена рецесия в големите световни икономики не може да се очаква, макар че увереността ми в това твърдение се подкопава от лошите новини, добави Зелик.

По отношение на ЕЦБ, МВФ смята, че тя трябва да продължи да осигурява силно, надеждно финансиране за банките от еврозоната.

fallback
Още от Свят
fallback