Обама намалява дефицита с 3,6$ трлн.

Половината от средствата ще дойдат от увеличение на данъците, към които се добавя нов налог за милионерите.

20.09.2011 | 08:53
Обама намалява дефицита с 3,6$ трлн.

Американският президент Барак Обама обясни, че новият данък не разделя обществото на класи. „Или искаме най-богатите американци да платят своя дял от данъците, или трябва да поискаме от пенсионерите да плащат повече за здравни грижи – отбеляза Обама. - Това не е класова борба. Това е математика. Парите трябва да дойдат от някъде“, обобщи президентът на САЩ.
Експертите отбелязват, че е малко вероятно Конгресът да приеме целия пакет. Водещата причина е отказът на републиканците да се съгласят с увеличението на данъците. Планът обаче показва, че Белият дом смята да започне бурно преговорите за намаляване на дефицита през следващите два месеца, коментират от The Wall Street Journal.
Това е четвъртия пакет предложения за намаляване на дефицита тази година.
Планът на Обама ще бъде представен на подкомисията на Конгреса, която до 23 ноември трябва да изготви проектозакон за намаляване на дефицита за 1,2 трлн. долара за период от 10 години.
Сред предлаганите мерки са промени в медицинските грижи и здравното обслужване, от където се очаква да бъдат осигурени около 300 млрд. долара през следващото десетилетие.
Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви, че промяната в социалното осигуряване и медицинските грижи за богатите граждани е необходима стъпка към намаляване на дефицита.

Планът на Обама предвижда още:

  • 580 млрд. долара икономии от задължителните разходи за медицински грижи и здравно обслужване
  • 1,5 трлн. долара приходи от данъци върху най-високите доходи, сред които и от  петролни и газови компании
  •  11 млрд. долара от такса в размер от 100 долара на полет за корпоративни турбо реактивни самолети, използващи системата за въздушен трафик на САЩ
  •  1,1 трлн. долара от намаляване на финансирането на военните операции в Ирак и Афганистан
  • 30 млрд. долара от лихви

Конгресът трябва да одобри предложението на подкомисията до 23 декември.