САЩ и ЕС в спор за Европейския фонд

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер съобщи, че фондът няма да се разширява.

17.09.2011 | 09:07
САЩ и ЕС в спор  за Европейския фонд

Европейските финансови министри не дадоха признак да са приели предложението на американския финансист номер 1 – Тимъти Гайтнър, за разширяване на Европейския спасителен фонд и предоставяне на заеми, обезпечени с високо рискови облигации.
На първото си участие в заседание на ЕКОФИН Гайтнър заяви, че 18-месечната дългова криза не оставя възможност да намаляване на данъците или други реформи, които да насърчат ръста.
Премиерът на Люксембург и лидер на еврогрупата Жан-Клод Юнкер обясни, че европейските министри имат по-различни виждания от американските колеги, когато става дума за пакети с финансови стимули.
Юнкер заяви, че няма място за маневри в еврозоната, които да позволят отпускането на нови финансови помощи.
Европейската икономика ще регистрира слаб ръст през втората половина на 2011 г. в резултат от дълговата криза, която не беше потушена дори с финансова помощ от 256 млрд. евро, отпуснати на Гърция, Ирландия и Португалия.
На срещата на ЕКОФИН във Вроцлав, Полша американският финансов министър Тимъти Гайтнер направи предложение създаденият през май Европесйки стабилизационен фонд с капитал 440 млрд. евро да предоставя заеми, обезпечени с високо рискови облигации. Лидерът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер отхвърли всякакви дебати по темата в присъствието на американския гост.