Европарламентът подкрепи Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

Тя трябва да заеме мястото на Марио Драги на 1 ноември

17.09.2019 | 17:29 Редактор: Ивет Арабова
Европарламентът подкрепи Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

Европейският парламент даде зелена светлина за назначаването на Кристин Лагард за шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) в тайно гласуване във вторник.

С 394 гласа „за“, срещу 206 гласа „против“ и 49 гласа „въздържал се“, евродепутатите дадоха своята подкрепа за кандидатурата на Кристин Лагард за следващ председател на Европейската централна банка, предава Investor.bg.

Европейският парламент дава своето необвързващо становище дали кандидатът е подходящ за заемането на длъжността председател на ЕЦБ, като окончателното решение се взема от Европейския съвет. Лагард трябва да замести настоящия шеф на ЕЦБ Марио Драги на 1 ноември.

По-рано днес евродепутатите обсъдиха дали кандидатът отговаря на изискванията за заемане на длъжността.

Като следваща стъпка кандидатурата на Лагард ще бъде поставена в дневния ред на заседанието на Европейския съвет през октомври.

Лагард бе номинирана през юли 2019 г. от страните в ЕС за наследник на Марио Драги. Тя беше изпълнителен директор на Международния валутен фонд от 2011 г., а преди това е заемала няколко пъти министерски постове във Франция, включително като министър на икономиката, финансите и промишлеността от 2007 до 2011 г.

Председателите на ЕЦБ се назначават за еднократен мандат от 8 години по решение на държавните и правителствените глави в ЕС, но преди това Парламентът трябва да изрази становището си. Мнението на депутатите не е обвързващо за Европейския съвет, но има тежест за легитимността на кандидата, тъй като идва от демократично избрания орган на ЕС.

Ако Лагард получи поста, тя ще бъде първата жена начело на ЕЦБ. Депутатите в ЕП са заявявали, че искат да видят повече жени на висши позиции в сферата на икономиката и паричната политика.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК