Бразилия готова да помага на еврозоната

В същото време бразилският министър на туризма - Педро Новаис, подаде оставка заради обвинения в корупция.

15.09.2011 | 11:19
Бразилия готова да помага на еврозоната

Бразилия е готова да се присъедини към международните усилия за да помогне на европейските страни да се справят с дълговата криза. Това заяви, президентът Дилма Русеф , като добави, че преди това страните от еврозоната трябва да изготвят спасителен план. По-рано президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че Комисията ще представи възможностите за въвеждането на еврооблигации, но предупреди, че тази инициатива няма да сложи край на дълговата криза, която заплашва политическото и икономическо бъдеще на Европа.
Бразилският президент Дилма Русеф изрази притеснения от нарастващите разногласия между политиците в развитите страни по въпроса за дълговата криза.Тя отбеляза, че подобно поведение ще забави процеса на възстановяване.
 „Няма международно решение на този проблем – отбеляза Русеф. - И тъй като няма решение и от региона на еврото, ние се нуждаем тези страни да създадат такъв и да излязат с рамка за помощта. Бразилия винаги е готова да участва във всяко международно усилие“.
В същото време, падна поредната оставка в кабинета на Дилма Русеф. Бразилският министър на туризма - Педро Новаис, се оттегля от поста, след като беше обвинен в присвояване на средства. Това е четвъртата оставка на министър от кабинета на президента заради подозрения за отклоняване на средства и незаконно забогатяване.