Джонсън се готви да прекара сделката за Brexit през парламента до 10 дни

Премиерът все пак предпочита страната да напусне ЕС със споразумение, но все още остават доста препятствия

15.09.2019 | 17:51 Редактор: Василена Василева
Джонсън се готви да прекара сделката за Brexit през парламента до 10 дни

Срокът за напускане на Великобритания на ЕС наближава с бързи темпове и има реална опасност страната да излезе от блока без споразумение. Само шест седмици преди планираното изтегляне на Великобритания от ЕС на 31 октомври, Борис Джонсън изглежда иска да ускори бавните преговори с ЕС за условията по Brexit. Както съобщава Financial Times (FT), премиерът планира да вкара нова сделка в парламента в рамките на десет дни. „Парламентът може да заседава всеки ден и всяка вечер, дори и през почивните дни. Уверени сме, че можем да напуснем със споразумение на 31 октомври“, цитира вестникът високопоставен държавен служител.

Британският бизнес вестник цитира служители от обкръжението на Джонсън. Според вътрешни източници правителството е разработило планове за сключване на споразумение с ЕС на срещата на върха на 17 и 18 октомври. След това ще го внесе в Камарата на общините - и ще се опита да го направи бързо, преди в сила да влезе твърд Brexit.

Както пише FT, като се позовава на ирландски и брюкселски източници, налице са признаци, че Джонсън вече е готов да направи компромиси по въпроса за т. Нар. Предпазна клауза по ирландската граница. Дълго време това се смяташе за най-големият проблем между Великобритания и ЕС.

Снимка: Reuters

Продължението на статията четете в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК