САЩ обвиниха Иран за атаката над саудитските петролни съоръжения

Нападението предизвика спад в добива на черно злато

15.09.2019 | 14:09 Редактор: Василена Василева

Ново напрежетие по оста САЩ - Иран. Вашингтон обвини Техеран за вчерашната атаката с дронове срещу двете петролни съоражения в Саудитска Арабия. А според анализатори нападението може да предизвика сериозен скок в цените на петрола в световен мащаб.

Kоординираната атака срещу двете петролните съоражение е предизвикала спад в добива на черното злато в Саудинска Арабия. Енергийният министър на кралството обяви, че придобиването на суров нефт е намаляло с 5,7 милиона барела на ден. 

Това е около половината от продукцията на Рияд. Компанията, която беше атакувана е най-големият производител на петрол в света и има капацитета да обработва до 7% от глобалните доставки. 

Според анализатори ситуацията може да повлияе неготивно на пазарите. Смята се, че има верояност цените да скочат с 10 долара за барел, а някои прогнози предвиждат още по-драстично покачвнане на цените. 

Съединените щати обявиха готовност да осигурят допълнителни количества, които да предотвратят евентуални смущения на петролните пазари. 

Съобщението идва на фона на изказването на държавния секретар на Съединените щати Майк Помпео, че зад нападението стои Иран. 

В Тwitter той написа, че Техеран е отговорен не само за вчерашните атаки, но и за още най-малко 100, извършени на територията на Саудитска Арабия. 

Според Помпео обаче няма никакви доказателства, че нападението е дошло от Йемен. Той призова всички нации публично и безапелационно да осъдят атаките на Иран.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК