Защо Путин уволни 30 генерали и полковници за несправяне с работата?

Според анализатори "чистката" е свързана с шпионския скандал между Русия и САЩ

11.09.2019 | 14:35 Редактор: Ралица Братанова

Шпионска афера като във филм между Вашингтон и Москва. Според американски медии ЦРУ са изтеглили най-високопоставения си агент в Русия заради опасност за неговата сигурност.

В същото време стана ясно, че Владимир Путин е уволнил 30 генерали и полковници от службите за несправяне с работата. Причината е неизвестна, но анализатори свързаха "чистката" с шпионската афера.

Агент с достъп до руския държавен глава, предавал тайни на Вашингтон в продължение на 10 години. Така американските медии описват човека, изтеглен през 2017 година от ЦРУ.

Според "Ню Йорк Таймс" благодарение на него разузнаването заключва, че именно от Кремъл е ръководен опитът за намеса в американските избори през 2016 година.

Руските медии разкриват, че предполагаемият шпионин Олег Смальонков е работел за близък съветник на Путин. От Кремъл твърдят, че въпросният служител е бил уволнен и не е разполагал с достъп до секретна информация.

"Всички тези истории в американските медии принадлежат на жанра жълти измислици", заяви Дмитрий Песков.

Според CNN причината за изтеглянето на старшия агент е американският президент Доналд Тръмп. Смята се, че през 2017 година, по време на среща с руска делегация в Белия дом Тръмп случайно разкрил чувствителна информация, получена от разузнаването. 

Вижте още във видеото.

Харесайте страницата ни във Faceboоk ТУК