3,1% ръст на БВП на Бразилия

Русеф намалява данъци и повишава лихвите

02.09.2011 | 21:59
3,1% ръст на БВП на Бразилия

Най-голямата икономика на Южна Америка през лятото отбеляза ръст от над 3 на сто спрямо миналата година.

Данните на бразилската национална статистика съвпаднаха с очакванията. Икономическият ръст се очаква обаче да се забави през следващите три месеца, преди да възстанови ръста си в края на годината.

Намаляването на основната лихва в Бразилия през изминалата седмица се очаква да редуцира поскъпването на реала, съобщи министърът на финансите Гуидо Мантега. Според него има условия за ново понижение на лихвите.

 

Ние ще се изправим срещу кризата чрез потребление, разширяване и създаване на нови компании, намаляване на данъци и благодарение на бразилското животновъдство, заяви президентът на Бразилия, Дилма Русеф.

Администрацията на Русеф разчита на смесица от мерки – повишение на лихвите, съкращения на разходите и овладяване на инфлацията, която през август надхвърли 7%.

 

"Всички икономически дейности са леко забавени в сравнение с първото тримесечие на годината, с изключение на информационните услуги, където виждаме особено силен ръст при мобилната телефония" -смята Ребека Пали, икономист от IBGE.

Земеделието и промишлеността отбелязват спад през лятото, но се компенсират от силното потребление и мощни инвестиции. Силният реал и високите лихви обаче създадоха проблеми за износа на  бразилски индустриални продукти. Това дава сигнал за забавяне на темповете на ръст на печалбите и изоставане спрямо останалите бързо-развиващи се пазари като Китай и Индия.