Турция изгони посланика на Израел

Причината е атаката срещу кораб с хуманитарна помощ, при която загинаха 9 турски граждани.

02.09.2011 | 16:04
Турция изгони посланика на Израел

Турция изгони посланика на Израел и прекрати всички военни договори с Израел. Причината е атаката срещу кораб с хуманитарна помощ, при която загинаха 9 турски граждани. Поводът даде дългоочакваният доклад на ООН, според който блокадата на Газа е законна, но израелската държава е използвала прекомерна сила срещу хуманитарната флотилия.
Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че някои от данните в доклада на ООН са неприемливи. Анкара настоява Израел да се извини за атаката на кораба с хуманитарна помощ, но все още няма отговор.

„Израел пропусна всички възможности, които предложихме – заяви външният министър на Турция Ахмет Давутоглу.- Време е правителството на Израел да плати за това, че се издигна над закона и извърши нелегитимни действия и в ущърб на приятелството с Турция.“

Според копие от доклада на ООН, публикувано в световните медии, израелските части са използвали непремерена сила в опит да спрат хуманитарната флотилия за Газа, водена от турски кораб.

 „Турско-израелските дипломатически отношения бяха редуцирани до ниво втори секретар – обяви  Давутоглу. - Целият персонал над втория секретар напусне страната най-късно до сряда. Всички военни договори между Турция и Израел се прекратяват. Турция ще предприеме всички мерки, необходими за свободното корабоплаване в източната част на Средиземно море. Турция не признава израелската блокада на Газа. Ние ще предадем тази блокада на международния съд,“ подчерта още външният министър на Турция.
Копието от доклада на ООН бе публикувано в американското издание New York Times. Текстът бе подготвен от комисия на ООН, начело с бившия премиер на Нова Зеландия Джофри Палмър.