Френски компании с достъп до либийския петрол

Френският ежедневник „Либерасион“ публикува информация за споразумение между Преходния национален съвет и Франция за осигурен достъп до 35 % от либийския петрол.

01.09.2011 | 16:53
Френски компании с достъп до либийския петрол

Франция получи разрешение от Съвета за сигурност на ООН да размрази 1.5 милиарда евро либийски средства. Сумата трябва да подпомогне действията на временно управляващия съвет по възстановяването на страната.
Средствата ще бъдат отпуснати, след като по- рано през седмицата Франция отправи молба до Комитета по санкциите на ООН за освобождаването на 1.5 млрд. от общо 7.6 млн. евро либийски средства във френски банки.  По този начин Париж се присъедини към САЩ и Великобритания, които вече размразиха  по 1.5 млрд. долара.
Голяма част от либийски авоари зад граница остават замразени. Сред тях са 34 млрд. долара в САЩ, 19 млрд. във Великобритания, 11 млрд. във Франция, 8 млрд. в Италия, 7 млрд. в Германия и 2 млрд. в Канада.

Според френския външен министър  Ален Жупе  ситуацията в Либия е стабилна и сега е време да се помогне с процеса на възстановяване.

"Трябва да помогнем на Преходния национален съвет, тъй като страната е разрушена, хуманитарната ситуация е сложна и има недостиг на вода, електричество и гориво – отбеляза пред журналисти Жупе. - Потенциално Либия е богата страна. Има замразени средства, които е трябвало да бъдат използвани от предишния режим. Сега се опитваме да ги осигурим. Франция одобри отпускането на 1.5 млрд. евро либийски средства. Това не са френски пари. Те са либийски на Преходния национален съвет .“

Френският вестник „Либерасион“ допълнително разбуни духовете, като съобщи за сделка между Франция и временно управляващите власти на Либия, която дала достъп на френски петролни компании до либийските залежи. Ежедневникът съобщи сензационно, че притежава копие от писмо, с което Преходният национален съвет се е съгласил през април да предостави приоритетен достъп на Франция до 35% от либийския петрол. ПНС отхвърли твърденията за сделка с Париж за либийския петрол.