Алжир отказа убежище на Кадафи

Алжир заема неутрална позиция към съседна Либия.

01.09.2011 | 08:21
Алжир отказа убежище на Кадафи

Либийският лидер Муамар Кадафи се е опитал да преговаря с Алжир за получаване на убежище в страната, но не получил отговор.

Алжир заема неутрална позиция към съседна Либия. Страната приюти обаче, семейството на Кадафи по хуманитарни причини. Дъщерята на либийския лидер Аиша роди своето дете на границата.

Информацията е на алжирския вестник Ал-Ватан, който се базира на източники, близки до администрацията на президента Абделазис Бутефлика.

Според нея Кадафи се опитал да се обади по телефона на президента Бутефлика, който отказал да разговаря с него. Самият полковник бил в Гадамес, близо до алжирската граница, но не получил разрешение да влезе в страната.

Още една страна - Никарагуа, отказа вероятността Кадафи да е на нейна територия.

Проблемите по възстановяването на страната след прекратяване на военните действия ще бъдат дискутирани на специална конференция за Либия в Париж.

Форумът е по идея на френския президент Никола Саркози и премиера на Великобритания Дейвид Камерън. Париж смята, че конференцията ще замести срещата на контактната група за Либия, създадена зарази политическото ръководство на НАТО.

В Елисейския дворец ще събират 60 делегации, които ще решават как да се деблокират либийските сметки, в които има няколко десетки милиарда долара. Смята се, че Кадафи е внесъл в различни банки по света около 50 млрд. долара.