След лято, белязано от протести в Москва: Ключови избори в Русия

Вълната от недоволство продължи повече от месец и половина

08.09.2019 | 15:45 Редактор: Юлия Христова

Ключови местни избори в Русия. Вотът се провежда след лято, белязано от вълна от протести главно в столицата Москва. Причина за общественото недоволство стана недопускането на някои опозиционни политици до изборите.

Най-важните местни избори от 2012 година насам – така анализатори определят днешния местен вот в Русия. Изборите се провеждат в 79 региона на страната. В 13, сред които и Москва, гласуват за регионален парламент, а в 17 за губернатор. Гласоподавателите изборат и за кметове на регионални столици, провеждат се и частични избори за депутати от Държавната Дума, долната камара на парламента в Москва. 

Вълната от недоволство продължи повече от месец и половина. Стигна се до сблъсъци с полицията, насилие и арести. 2000 души са били задържани. Сред тях и опозиционната активистка Любов Собол.

Не липсваха и оплаквания от привърженици на опозицията, че полицията е използвала прекомерна сила. Броени дни преди днешния вот председателката на руската централна избирателна комисия Ела Памфилова беше нападната с електрошок в дома ѝ.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК