За да се отложи Brexit: Британски депутати се готвят да съдят Джонсън

Те са готови да поискат по съдебен път прилагането на закона за отлагане, ако е необходимо

08.09.2019 | 09:30 Редактор: Юлия Христова
За да се отложи Brexit: Британски депутати се готвят да съдят Джонсън

Британски депутати, включително и тези, които премиерът Борис Джонсън изключи тази седмица от своята Консервативна партия, подготвят съдебен иск срещу премиера, ако той откаже да поиска отлагане на Brexit, съобщи днес BBC, цитирана от Ройтерс.

Законопроект на опозицията, който принуждава Джонсън да поиска от Европейския съюз продължаване на срока за британското оттегляне от общността с цел да се избегне Brexit без споразумение на 31 октомври, бе одобрен от горната камара на парламента и се очаква да стане закон в понеделник, след като кралицата го подпише, пише investor.bg.

Джонсън обаче каза, че няма намерение да иска от Брюксел ново продължаване на крайния срок и "по-скоро ще лежи мъртъв в канавка, отколкото да отложи Brexit". Днес вестник Daily Telegraph цитира негови думи, че той бил обвързан "само на теория" с новия закон. 

Правителството досега не е коментирало съобщението на BBC, според което голяма група депутати вече са събрали юридически екип и са готови да поискат по съдебен път прилагането на закона, ако е необходимо.

Бившият вицепремиер Дейвид Лидингтън заяви, че спазването на върховенството на закона е основен принцип на министерския кодекс. „Неспазването на който и да е конкретен закон създава наистина много опасен прецедент“, каза той пред BBC. Лидингтън, който беше заместник на Мей, подаде оставка преди Джонсън да встъпи в длъжност.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК