Роснефт с 6% в проекти на ExxonMobil

Петролните компании ще разработват находища в Черно море, Карско море и Сибир.

31.08.2011 | 09:03
Роснефт с 6% в проекти на ExxonMobil

Петролният гигант ExxonMobil и руската държавна компания Роснефт започват да експлоатират находища в Арктика. Роснефт ще получи 6% дял в руските проекти на американската компания, съобщи вицепремиерът Игор Сечин.
ExxonMobil и Роснефт подписаха споразумение за стратегическо сътрудничество в Сочи в присъствието на руския премиер Владимир Путин. Двете компании ще работят по общ проект в Арктика, в който общите им инвестиции ще достигнат сумата между 200-300 млрд. долара, а икономическият ефект се оценява до 500 млрд. долара. За реализацията на проекта в Карско море ще са необходими 10 платформи по 15 млрд. долара всяка.
Руският премиер Владимир Путин очаква новината да се приеме добре на световните пазари, "защото с тях се отварят нови хоризонти."
Американската компания получи по-добри условия от британската ВР, сделката с която се провали в началото на лятото.
Рекс Тилърсън, директор на ExxonMobile смята, че договорът "представлява важно развитие за съвместните операции на Роснефт и ExxonMobile в Русия, а също и в международен план."
ExxonMobil ще създаде в Санкт Петербург Арткически научно-проектен център за разработка на шелфа. Американската компания ще получи една трета от три участъка в Карско море, а руската държавна Роснефт ще държи останалите две трети. Така ще бъдат разпределени дяловете и в експлоатация на находища в Черно море.
Роснефт ще експлоатира находища в Мексиканския залив и Западен Тексас.