Дори при твърд Brexit: Гражданите на ЕС могат да останат на Острова до 3 г. (обновена)

Правителството гарантира, че процедурата ще е "опростена и безплатна"

05.09.2019 | 14:29 Редактор: Ралица Братанова

Европейски граждани, които пристигнат във Великобритания до края на 2020 година, ще могат да кандидатстват за разрешение да останат в страната до декември 2023 г. Целта на временната мярка е да замести свободното движение на граждани между Кралството и Общността в случай на Brexit без сделка. 

Британското правителство гарантира, че процедурата ще се извършва онлайн и ще бъде "опростена и безплатна". Междувременно политическата криза във Великобритания се задълбочава. Британският премиер Борис Джонсън понесе поредно поражение в Уестминстър, след като долната камара на парламента отхвърли искането му за предсрочни избори. 

По-рано Камарата на общините одобри окончателно законопроект за отлагане на Brexit с три месеца, до 31 януари догодина, ако не бъде прието споразумение с Европейския съюз до 19 октомври.

Очаква се текстът да стане част от законодателството съвсем скоро, а когато това стане факт, най-вероятно възможността за предсрочни избори отново ще бъде поставена на масата. 

Но за да влезе в сила поредната отсрочка на Brexit, разбира се, тя трябва да бъде одобрена единодушно от европейските лидери.

А днес братът на премиера подаде оставка като депутат и министър. 

Джо Джонсън заяви, че "е разкъсван между лоялността си към семейството и националния интерес".

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК