Отменят полети по дестинации за Маями и Бахамите (видео)

Националната метеорологична служба на САЩ предупреди, че има голяма вероятност бурята да засегне директно Ню Йорк.

26.08.2011 | 12:53
Отменят полети по дестинации за Маями и Бахамите (видео)

САЩ се готвят да посрещнат Айрин, който може да се окаже най-силният ураган, връхлетял САЩ, за последните 60 години. Очаква се стихията, която премина през Бахамите, да набере още сила преди да връхлети източното американско крайбрежие в събота.
Айрин премина в сряда през Карибския басейн и в четвъртък сутринта се стовари върху Бахамските острови, превръщайки се в буря от трета категория по петстепенната скала на Сафир – Симпсън, със скорост на вятъра до 185 км/ч.
Националният център на САЩ по ураганите предупреди, че през следващите две денонощия в Северна Каролина се очаква засилване на скоростта на ветровете. Граждани и посетители на щата започнаха да се евакуират. В Ню Йорк – градът с над 8 млн. жители, властите отвориха център за спешни обаждания. Националната метеорологична служба предупреди, че има голяма вероятност бурята да засегне директно града или Лонг Айлънд.
American airlines отмени 126 полета в четвъртък, основно по дестинациите за Маями и Бахамите. В петък се очаква още по голям хаос във въздушния трафик на изток.
Военноморският флот на САЩ нареди на всички свои кораби в района на пристанището на Хемптън роудс, Вирджиния, да имат готовност да отплават в рамките на 24 часа в очакване на задаващия се ураган.
Това е първият ураган за тазгодишния сезон на тропическите бури в Атлантика. Айрин започна да се формира на 15 август край африканското крайбрежие на Атлантическия океан и се отправи на запад. По пътя си премина през Пуерто Рико и Хаити, наводни кубинския град Баракоа и в четвъртък достигна Бахамските острови. По пътя си той отне живота на петима души.