Франция защитава рейтинга си ААА

Френският премиер Франсоа Фийон обяви намеренията на правителството да постигне и фискална хармонизация с Германия.

25.08.2011 | 09:36
Франция защитава рейтинга си ААА

Франция предприе стъпки в защита на високия си кредитен рейтинг като обяви план за икономии за 11 млрд. евро за 2012 г. Намаляването на разходите в обществения сектор ще бъдат въведени веднага, след приемането им. Очакванията са до края на годината да бъдат спестени до 1 млрд. евро. Предложението на правителството ще бъде внесено в парламента на 6 септември.
Подобни непопулярни мерки вече бяха приети в други страни от еврозоната като Испания и Италия.
Френският премиер Франсоа Фийон обяви намеренията на правителството да постигне и фискална хармонизация с Германия. Идеята  бе обсъждана на срещата на френския президент Никола Саркози с германския канцлер Ангела Меркел през август.
„С френския президент избрахме определен брой мерки, които ще донесат 11 млрд. евро допълнителни икономии за бюджета през 2012 г. -заяви Франсоа Фийон. - Това ще позволи на Франция да спази ограниченията за бюджетния дефицит и дори, още по-амбициозно - да постигне целта от 4,5% от БВП дефицит за 2012 г. Тези граници ще ни позволят да изпълним очакванията дори и при събития, които биха застрашили растежа,“ допълни още френският министър-председател.
Прогнозата за ръст на френската икономика за тази и следващата година беше понижена, след като през второто тримесечие беше отчетен нулев ръст.
През 2012 г. е планирано да поскъпнат и тютюневите изделия, алкохолът и напитките с добавена захар, главно безалкохолни.
Повишението на данъците, която включва и облагане на домакинства с доходи над 500 000 евро годишно, бележи промяна в политиката на Никола Саркози.