Журналистите напуснаха хотела в Триполи

35 представители на международната преса и двама политици бяха освободени, след като членове на Червения кръст уредиха за тях временен транспорт.

25.08.2011 | 09:33
Журналистите напуснаха хотела в Триполи

Чуждестранните журналисти успяха да напуснат хотел Риксос в Триполи след 5 дни принудителен престой там. По време на пребиваването си в хотела охранителите от правителствените части им разяснили, че ако напуснат сградата ще бъдат убити от бунтовниците.
По информация  кореспондентът на Миси Райън от Reuters извънредната ситуация започнала в събота, когато бунтовниците влезли в Триполи.
"Тогава повечето правителствени представители, с които работехме, изчезнаха, - информира Райън. - В хотела бяхме около 37 журналисти. Имахме няколко души въоръжена охрана, които ни казаха, че не можем да излизаме, заради снайперистите. Опитвахме се да координираме излизането си с международни организации и нашите медии."
Журналистите разказват, че решили да прекарат цялото време заедно в един коридор, където се чувствали по-сигурни. Те предполагат, че заповедта да бъдат държани в хотела е била издадена от Сейф ал Ислам.