Японското правителство подава оставка

Новият премиер на Страната на изгряващото слънце ще бъде избран на 30 август.

23.08.2011 | 11:56
Японското правителство подава оставка

Японското правителство ще подаде оставка в предпоследния ден на месец август, за да отстъпи пълномощията си на новия кабинет, който ще бъде сформиран от Демократическата партия. Това съобщи пред министрите си японският премиер Наото Кан. Наследникът му ще бъде шестият министър-председател на Япония за последните пет години.
Наото Кан не веднъж беше готов да се оттегли от премиерския пост под натиска на опозицията и влиятелни сили в управляващата партия. Японският министър-председател постави определени условия при обявяването на оттеглянето си от властта. Той настоява да бъдат приети редица законопроекти за нормализиране на финансовата ситуация, както и мерки за преодоляване на последствията от разрушителните природни бедствия в страната.
Преди ден официално беше решено на 29 август да се проведат избори за нов председател на Демократическата партия, която има мнозинство в долната камара на парламента. Това й дава възможност да избира своя лидер за премиер на страната.
В последно време популярността на настоящия министър - председател Наото Кан постоянно намалява. Той зае премиерския пост само преди година, но е сериозно критикуван заради забавянето на строежа на временни жилища за евакуираните след труса на 11 март, както и заради липсата на лидерски качества. Наото Кан вече оцеля при няколко вота на недоверие. Подкрепата за японския премиер обаче се срина до 15 %.