Битката за Триполи продължава (видео)

Сейф ал Ислам изненадващо се появи в правителствена кола пред хотел, окупиран от верните на Кадафи сили.

23.08.2011 | 10:16
Битката за Триполи продължава (видео)

Синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам заяви, че "правителството е счупило гръбнака на бунтовническата офанзива в Триполи". Той изненадващо се появи в правителствена кола пред хотел, окупиран от верните на Кадафи сили, ден след като бунтовниците заявиха, че са го задържали. В понеделник бунтовниците срещнаха силната съпротива на силите на Кадафи, които продължават настъплението си.
И двете страни съобщават, че контролират по-голямата част от Триполи. Засега остава неясно кой ще спечели битката за либийската столица, коментират местни кореспонденти.
След успеха си през уикенда бунтовниците са убедени, че победата е близо. В същото време силите на Кадафи продължават борбата в някои области. Експерти коментират, че внезапната поява на Сейф ал Ислам вероятно ще ги окуражи допълнително. По непотвърдени данни, в размирните райони има много пострадали хора.
Сейф Ал Ислам потвърди, че Кадафи се намира в Триполи и е в безопасност. Местонахождението на либийския лидер все още остава неясно. Неговите сили защитават резиденцията му в Триполи. Според дипломатически източник, цитиран от агенция Франс прес, Кадафи все още се намира там. От месеци той не се е появявал на публично място.
От негово име обаче се излъчват аудиосъобщения, като мястото на осъществяване на записа остава неизвестно. Последното такова съобщение беше излъчено в неделя. В него Кадафи призова привържениците си да спасят Триполи от бунтовнците.
През последните часове стана ясно също, че най-големият син на Кадафи Мохамед, който беше задържан от бунтовниците, е избягал от ареста. Китай и Русия призоваха силите на Кадафи да спрат борбата. Египет официално призна бунтовническия Преходен национален съвет за легитимен представител на либийския народ.
Американският президент Барак Обама заяви, че Либия  се изплъзва от хватката на един тиранин. Френският му колега Никола Саркози, чиито самолети първи започнаха въздушни удари над Либия, призова либийският лидер да се предаде.
Краят на режима на Кадафи е близо, каза от своя страна британският премиер Дейвид Камерън, който  прекъсна отпуската си, за да свика спешно заседание на кабинета. Нека се молим на Бог за либийския народ, обаче заяви президентът на Венецуела Уго Чавес. Той обвини западните съюзници, че са се намесили в конфликта с користни цели – основно заради петролните залежи на страната.