Папата срещу печалбите

Бенедикт XVI се обяви за икономика, ориентирана към човека, а не към печалбата.

18.08.2011 | 15:40
Папата срещу печалбите

Икономиката не може да функционира като се регулира сама, заяви папа Бенедикт XVI при пристигането си в Испания.
Човекът трябва да е в центъра на икономиката, която не означава печалба, а солидарност. Това се потвърждава и от сегашната криза,“ обобщи папата пред журналистите, които го придружаваха в самолета на път за Мадрид, където ще остане до края на седмицата. Там Светият отец ще се срещне със стотици хиляди поклонници по време на Световните дни на младежта.

На летище Барахас Бенедикт XVI бе посрещнат от краля на Испания Хуан Карлос и кралица София. Вечерта след пристигането си папата ще присъства на конен спектакъл в центъра на Мадрид, представен от андалуски ездачи. След това ще наблюдава въздушно шоу, при което асове ще нарисуват в небето цветовете на знамената на Испания и Ватикана.
Бенедикт XVI пристига за втори път за по-малко от година в Испания, където кризата бушува с пълна сила и над 20% от населението е без работа.

Ден по- рано хиляди демонстранти, събрали се при призива на 140 светски организации, дадоха отпор в продължение на часове на млади поклонници-католици в ожесточена размяна на обиди през полицейския кордон.
Безредиците избухнаха след като полицаите подгониха демонстрантите, противници на визитата на папата от площад Пуерта дел Сол, символичен център на протестите срещу кризата и безработицата от последните месеци. По време на протестите 11 души бяха ранени.

През последните години Испания преживява силен отлив от католицизма.

По време на Световните дни на младежта централни улици  в Испания остават затворени. На 20 август военното летище Куатро Виентос ще се превърне в огромен лагер, където в  неделя ( 21 август) папа Бенедикт XVI ще отслужи меса на открито. Очаква се да бъдат посрещнати до 1 млн. поклонници.

Светските организации в Испания са изчислили, че различни администрации ще изхарчат над 100 млн. евро за Световните дни на младежта.