7 млрд. евро са ниска цена за производителя на бира Foster

Ръководството на Foster смята цената от 4,90 австралийски долара за акция за неприемлива.

18.08.2011 | 15:00
7 млрд. евро са ниска цена за производителя на бира Foster

Австралийският производител на бира Foster отхвърли офертата на британския гигант SABMiller, като определи предложената за придобиването цена от 7 млрд. евро като „твърде ниска“.
Ръководството на Foster смята цената от 4,90 австралийски долара за акция за неприемлива.
Британската група, която управлява впечатляващ брой компании и марки като Peroni, Grolsch и Miller Lite, първоначално предлагаше да придобие Foster като плати в брой. През юни SABMiller оцени Foster на 9,5 млрд. австралийски долара или исканите сега 7 млрд. евро.
Административният съвет на австралийската компания обаче не прие предложената цена.
Вместо да се откаже, SABMiller реши да отправи нова оферта с същата цена като заобиколи управата на Foster и се обърне директно към акционерите.
„Подобни сделки в Австралия минават много трудно – коментира анализаторът Крис Хюс. - Управителните съвети се борят със зъби и нокти, а акционерите нямат желание да се скарат с мениджмънта като приемат офертата“.
Засега няма друга компания, която да е приявила интерес към Forter.
Британската компания от своя страна, има добри позиции на вътрешния пазар, основно заради съвместното участие на пазара с Coca- Cola Amatil.
Световните производители на бира търсят възможности да компенсират лошата ситуация, предизвикана от поскъпването на храните и забавянето на икономиката, на нови пазари. Очакват се поглъщания на малки пивоварни.