Британското правителство поиска блокиране на парламента

Критиците заплашиха Борис Джонсън с вот на недоверие

28.08.2019 | 17:01 Редактор: Юлия Христова

Британското правителство поиска от кралицата да прекрати сесиите на Камарата на Общините. Това предизвика бурни реакции на Острова, тъй като според наблюдатели ходът цели да попречи на парламента да блокира Brexit без сделка. По-късно Кралицата обяви, че ще удовлетвори искането на премиера.

Още преди да стане премиер, Борис Джонсън намекна, че може да се опита да заобиколи парламента. Днес това вече е факт. И то според запознати – без знанието на целия кабинет. Джонсън  предлага, след като депутатите се завърнат от лятна ваканция, да бъдат изпратени в принудителна почивка. А на 14 октомври да се върнат за церемонията по откриването на новия парламентарен сезон. 

На Острова се страхуват, че чрез процедурната хватка Борис Джонсън иска да попречи на парламента да блокира Brexit без сделка. Десетки политици определиха действията му като "скандални“. Сред тях е и първият министър на Шотландия Никола Стърджън.

А премиерът твърди – ходът му няма нищо общо с Brexit, той иска просто да представи програмата на своето правителство.

През последните седмици обаче опозицията и консерваторите, несъгласни със стратегията на Джонсън, се мобилизират. Лидерът на Лейбъристите Джереми Корбин заплаши: съвсем скоро в парламента ще бъде внесен вот на недоверие към правителството.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК