Обама не видя опасност за нова рецесия в САЩ

По думите му опасността е около темпа на възстановяване на икономиката и високата безработица.

18.08.2011 | 13:05
Обама не видя опасност за нова рецесия в САЩ

Съединените щати не са заплашени от навлизането в нова рецесия, заяви американският президент пред CBS. По думите му опасността е около темпа на възстановяване на икономиката и високата безработица.  Обама подчерта, че проблемите на САЩ са по- различни от тези в Гърция и необходимите реформи са по- малки.
В същото време в своето седмично обръщение американският президент призова конгресмените за компромис. Държавният глава на САЩ предупреди, че борбата между демократи и консерватори нанася тежки щети върху икономиката на страната.
За пореден път, откакто агенцията Standard&Poor’s понижи кредитния рейтинг на САЩ, президентът Барак Обама отправи остри думи към политическия елит във Вашингтон:

Напоследък, сигналът който изпраща Вашингтон, е пристрастие  и стагнация,  което единствено подкопава  общественото доверие и възпрепятства усилията ни за икономически растеж. Така че, няма нищо сбъркано в нашата държава, има нещо сбъркано обаче с нашите политици. И точно това трябва да променим,”обобщи Обама.

Той заяви, че панаирът във Вашингтон  пречи на усилията на правителството да се справи с високото ниво на безработица.
Тази седмица  Барак Обама обеща да представи конкретен план за подобряване на американската икономика. Въпреки президентската активност в последните дни, проучване на общественото мнение сред американците показва, че те не са доволни от начина, по който се справя с проблемите на икономиката. По-малко от 30% смятат, че той работи успешно в тази насока.