Финландия отпуска спасителен заем на Гърция

Хелзинки и Атина са договорили условията по споразумението.

17.08.2011 | 14:16
Финландия отпуска спасителен заем на Гърция

Финландия ще даде спасителен заем на Гърция. Хелзинки и Атина са договорили условията по споразумението, съобщиха от финландското финансово министерство, без да дават информация за точния размер на заема.
Според условията на споразумението Гърция ще прехвърли сума в сметките на финландската държава. Тези пари и лихвите ще бъдат инвестирани в нискорискови дългосрочни ценни книжа, които ще гарантират връщането на спасителния заем.
Финансовият министър на Финландия Юта Урпилайнен посочи, че подробности по споразумението ще бъдат оповестени, след като документът получи одобрението на останалите страни от еврозоната. Тя подчерта, че следващите седмици ще са решаващи, защото се очаква останалите държави да реагират на финландското споразумение.
Новото правителство на Финландия беше категорично, че няма да дава заеми, ако не получи гаранции за връщането им. Това е условието за участие в бъдещи спасителни планове за Гърция или други страни от еврозоната.
Гърция беше спасена от фалит миналата година със заем от Европейския съюз и Международния валутен фонд на стойност 110 млрд. евро, а преди месец европейските лидери договориха втори спасителен пакет от 109 млрд. евро.