Евродепутатите окончателно отхвърлиха АСТА

Споразумението е твърде неясно формулирано и създава възможности за неправилно тълкуване, заяви докладчикът по темата Дейвид Мартин.

04.07.2012 | 17:25
Евродепутатите окончателно отхвърлиха АСТА

Мнозинството евродепутати отхвърлиха спорното международно търговско споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА) благодарение на активния граждански натиск, който наблюдатели определиха като най-острия на европейско ниво, коментираха световните агенции.

Въпреки че имаше предложение от най-голямата парламентарна група в Европарламента – Европейската народна партия – гласуването да бъде отложено, докато Съдът на ЕС се изкаже по законността на ACTA, мнозинството евродепутати не се съгласиха и още днес отхвърлиха документа.

По време на дебата в пленарната зала голяма част от евродепутатите дадоха сигнал, че ще гласуват против споразумението, като изразиха сериозното си безпокойство от него. Те заявиха, че не са против борбата срещу пиратството, но не и когато тя нарушава други основни човешки права.

"Не е работа на интернет доставчиците да са интернет полиция, това е много опасно", заяви докладчикът по темата, британският евродепутат Дейвид Мартин, и призова да се отхвърли споразумението.

"Удовлетворен съм, от това че европарламентът последва препоръката ми за отхвърляне на ACTA", заяви той след вота, затвърждавайки позицията си, че споразумението е твърде неясно формулирано и създава възможности за неправилно тълкуване, което да застраши свободата на гражданите.

На 13 февруари по столичните улици преминаха около 6 000 души, които поискаха от българския парламент да не ратифицира спорното споразумение. Малко след това страната ни замрази процедурата по ратифицирането на пакта, докато изчака позицията на другите държави в ЕС.