От Г-7 отпускат 22 млн. долара за борба с пожарите в Амазония

Те ще мислят за инициатива за повторно залесяване на региона

26.08.2019 | 20:03 Редактор: Ралица Братанова

Лидерите на страните от Г-7 отпускат спешна помощ от 22 милиона долара за борба с пожарите в Амазония.

С часовник, изработен от пластмасови отпадъци, извадени от океана – така посрещна днес колегите си домакинът Еманюел Макрон. Един от последните панели на срещата на Г-7 – този, посветен на климатичните промени – се проведе без участието на американския президент Доналд Тръмп. 

На финала лидерите обявиха, че отпускат незабавна финансова и логистична помощ за борба с пожарите в екваториалните гори в Южна Америка. И ще мислят за инициатива за повторно залесяване на региона. 

Като още една победа на Макрон може да се определи положителният тон на лидерите по иранската ядрена криза. Снощи по покана на френския президент в Биариц неочаквано пристигна иранският външен министър. 

Визитата в кулоарите на Г-7 е била съгласувана с Доналд Тръмп, въпреки че американският президент не се срещна с Мохамед Джавад Зариф. 

Търговската война между Вашингтон и Пекин беше сред основните теми на срещата в Биариц. Въпреки отказа на Тръмп да промени стратегията си, днес той заяви, че съвсем скоро преговорите между двете световни сили ще бъдат възобновени.

Репортаж на Цветана Балабанова.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК