Срещата на Г-7: Възможно е Тръмп да покани Русия през 2020 г.

Британският премиер ще разговаря с Доналд Туск за Brexit

25.08.2019 | 13:55 Редактор: Ралица Братанова

Започват разговорите по същество на срещата на Г-7 в югозападния френски град Биариц. Снощи Еманюел Макрон даде специална вечеря за колегите си от Съединените щати, Канада, Германия, Великобритания, Италия и Япония.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е възможно да покани Русия да се присъедини към следващата среща на Г-7 догодина, когато той ще бъде домакин на форума.

На работна закуска с британския премиер Борис Джонсън преди началото на днешните дискусии в Биариц Тръмп посочи, че мисли да покани руския президент Владимир Путин. Русия беше член на т. нар. Г-8, но беше отстранена през 2014 година след руската инвазия в Украйна.

Тръмп потвърди, че лидерите на страните от Г-7, събрани в Биариц, са обсъждали завръщането на Русия в групата, но не знае дали тя ще се върне.

Доналд Тръмп обещава "много голяма търговска сделка" на Великобритания. Това заяви американският президент след разговора си тази сутрин с британския премиер преди началото по същество на срещата на Г-7. Двамата се видяха на закуска, за да обсъдят бъдещите взаимоотношения на страните си след Brexit.

Борис Джонсън обаче е поставил условие Вашингтон да вдигне ограниченията за британския бизнес отвъд Океана. По-късно през деня британският премиер ще разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск за Brexit. 

Лидерите на Г-7 започват обсъжданията на най-деликатния въпрос, а именно – търговската война между Вашингтон и Пекин и заплахите на Белия дом за нови мита върху европейски стоки.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК