Отказ от личните автомобили може да направи Великобритания "въглеродно неутрална"

Това стана ясно от проучване, поръчано от британския парламент

25.08.2019 | 09:40 Редактор: Ралица Братанова
Отказ от личните автомобили може да направи Великобритания

Отказ от притежаването на личен автомобил и сериозно намаляване на използването на коли изобщо – това са мерките, които трябва да предприеме Великобритания, за да може страната да стане "въглеродно неутрална" до 2050 година.

Този стряскащ резултат показа последното изследване на околната среда и решенията за опазване на природата, поръчано от британския парламент, съобщи Automedia.bg.

Някои независими анализатори прогнозираха, че подобни препоръки към правителствата ще бъдат отправени и след такива проучвания, поръчани в почти всички западноевропейски държави.

"Правителството не трябва да се стреми да постигне намаляване на вредните емисии чрез просто заменяне на съществуващите превозни средства с такива, които отделят по-малко вредни емисии", се казва в доклада на комисията за наука и технологии на британския парламент.

В него е отбелязано, че производството на возила, "използващи алтернативни горива", включително и електромобилите, също води до отделянето на 
"сериозни количества емисии".

Най-спешните мерки, които трябва да се вземат, включват сериозни поощрения на возилата, отделящи нулеви вредни емисии, както и най-вероятно увеличаване на акцизите върху конвенционалните горива. 

Също така се очаква и нова вълна на изграждане на зарядни станции, въпреки че на Острова броят им вече надхвърли този на традиционните бензиностанции.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК