Италия съкращава държавните разходи с 45 млрд. евро

Мерките бяха одобрени, въпреки ожесточената съпротива на много представители на местните власти, които ги разкритикуваха като социално несправедливи.

13.08.2011 | 16:51
Италия съкращава държавните разходи с 45 млрд. евро

Италианското правителство одобри пакет от мерки за допълнително съкращаване на държавните разходи на стойност 45 млрд. евро. Целта на мерките е балансиране на бюджета до 2013 година. До два месеца парламентът също трябва да се произнесе по плана.
Планът предвижда икономии на държавни средства на стойност 20 млрд. евро през 2012 г. и 25 млрд. евро през 2013 г.
„Сърцата ни кървят, като си помислим, че ще нарушим едно от нещата, с които нашето правителството се гордееше, а именно: че никога не сме бъркали в джоба на италианския народ – заяви италианският премиер Силвио Берлускони. - Но ситуацията в света се промени. Изправени сме пред най-голямото предизвикателство на планетата. Предизвикателство, което удари много световни икономики“.
Мерките бяха одобрени, въпреки ожесточената съпротива на много представители на местните власти, които  ги разкритикуваха като социално несправедливи. За две години местните органи на управление ще получат 9.5 млрд. евро по-малко. От финансите на министерствата ще бъдат орязани други 8.5 млрд. евро.
За първи път правителството реши да увеличи данъчното бреме с "такса солидарност" – по-високи налози за хора с доходи над 90 хиляди евро. Очаква се пенсионната възраст за жените да бъде вдигната на 65 години. Планира се и намаляване на броя на почивните дни.
Докато правителството заседаваше, отвън имаше протести срещу строгите мерки, приети спешно под натиска на европейските финансови институции. Те допълват въведения миналия месец пакет за икономии на стойност 48 млрд. евро.
Бюджетният дефицит на Италия достигна 3,8 %. Целта е догодина той да стане малко над 1. 5%, а през 2013 г. да бъде сведен до нула.