Безредиците ощетиха сериозно туризма във Великобритания

Над 30 % от резервациите за екскурзии и почивки в Лондон са отменени.

12.08.2011 | 13:52
Безредиците ощетиха сериозно туризма във Великобритания

„Лондон в пламъци“. „Анархия в Обединеното кралство“. „Да слезеш в Ада“ - това са само част от заглавията, вдъхновени от бунтовете, които доминират живота във Великобритания през последната седмица. Разбира се, Лондон се надява да покаже различен имидж пред света, особено преди старта на Олимпиадата догодина.
„Хората се страхуват да летят до Лондон  - коментира туристическият агент Елисама Атиас. - Не искат да летят с децата, със семействата си. Това доведе до отмяната на между 20 и 30 % от резервациите“.
Израел, Германия и Южна Африка са само някои от страните, които официално предупредиха гражданите си да не пътуват до Великобритания.
„Много хора ни казаха да не идваме – споделя американецът Масал Лакхани, пристигнал в Лондон. - Двама или трима души от хотела ни предупредиха същото, но ние дойдохме, защото сме само за един ден. Връщаме се обратно утре. Всичко изглежда добре засега“.
В настоящата ситуация стратегията за привличане на туристи изисква доста повече усилия.
„Виждаме видеоматериали по цял свят за това как не бихме искали да представят страната ни – коментира Патриша Йейтс, ръководител на стратегията „Посетете Великобритания". - Но някои държави прекаляват. Казват на гражданите си – не ходете там, има размирици. Да, това е разумно. Но за повечето туристи това са много отдалечени райони, които изобщо няма да посетят“.
Само преди няколко месеца Лондон засия от кралската сватба, която разчувства целия свят. Докато чака подобно бляскаво събитие обаче, британската столица ще трябва да се справи с реалността – безпрецедентното насилие, което в крайна сметка ще се окаже твърде скъпо. В сферата на туризма работят 1 на всеки 12 британци, или общо около 3 млн. души. Докато почистването след размириците  продължава, надеждата е, че Великобритания ще започне да ремонтира и образа си пред света. Непосредственият приоритет е да се гарантира, че насилието няма избухне отново.