Броят на имигрантите във Великобритания от ЕС рекордно нисък

Спадът е обезпокоителен за компании от всякакви сфери

22.08.2019 | 22:44 Редактор: Юлия Христова
Броят на имигрантите във Великобритания от ЕС рекордно нисък

Броят на гражданите на страни членки на Европейския съюз, които са се установили във Великобритания, е достигнал най-ниското си ниво от шест години насам, съобщава Bloomberg.

Имигрантите от останалите 27 страни членки на съюза са намалели до 200 хил. в годината до март, сочат данни на Британската статистическа служба. Нетната миграция от ЕС – пристигащите минус заминаващите, е намаляла до 59 хил. души, докато преди референдума за Brexit през 2016 г. нивата бяха над три пъти по-високи.

Спадът е обезпокоителен за компании от всякакви сфери – от хотелиерството и ресторантьорството до хранителната промишленост, които разчитат на служители от Европа. Много от тях вече изпитват затруднения да запълнят свободните си места. Но данните ще зарадват поддръжниците на Brexit, някои от които гласуваха за напускане на ЕС от Великобритания, водени от желанието за намаляване на имиграцията.

Последиците са най-осезаеми за гражданите на осемте страни, включително Полша, които се присъединиха към ЕС през 2004 г. Сега те като цяло напускат Великобритания, сочат данните на статистическата служба.

Но докато броят на имигрантите от ЕС намалява, нетният приток на хора от страни извън блока расте. Общата нетна миграция в годината до март е достигнала 226 хил. души, което е малко под равнището година по-рано.

Великобритания си е поставила за цел до десет години да намали нетната миграция до по-малко от 100 хил. души на година. Но правителството никога не се е доближавало до постигането на тази цел, а новият премиер Борис Джонсън заяви, че е готов да се откаже от нея в полза на по-либерален имиграционен режим, основан на точкова система в австралийски стил.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК