Египет изрази безпокойство за ситуацията в Сирия

По думите на египетския външен министър положението може да стане неспасяемо.

10.08.2011 | 09:31 Редактор: Мариета Иванова
Египет изрази безпокойство за ситуацията в Сирия

Египетският външен министър Мохамед Камел Амр изрази голямо безпокойство от ситуацията в Сирия с думите, че страната се е насочила "към точка, от която няма връщане назад" и призова за незабавно спиране на насилието, съобщи Reuters.
Преди ден турският външен министър Ахмет Давутоглу посети Сирия, давайки ясен сигнал, че Анкара настоява сирийският президент Башар Асад незабавно да предприеме демократични реформи и да спре репресиите срещу цивилното население. В отговор Асад заяви, че няма да отстъпи в преследването на терористични групи.
На един по- ранен етап турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че повече не може да търпи варварското отношение на сирийските сили за сигурност спрямо протестиращите.
В деня  на турско-сирийските преговори местните сили за сигурност продължиха своята офанзива. Медиите съобщават за 30 загинали в района на градовете Дейр аз Зор и Хама.
От началото на март, когато започнаха антиправителствените протести досега  жертви на режима са станали повече от 1700 души. Десетки хиляди са задържани.
Междувременно стана ясно, че САЩ подготвят налагането на нови санкции срещу режима в Дамаск. Мярката ще засегне сирийската финансова и търговска инфраструктура, което ще отслаби възможностите на Дамаск за военни действия.