S&P: САЩ няма изгледи в скоро време да върне рейтинга AAA

Новата порция песимизъм идва като отговор на обвиненията за направени грешки от рейтинговата агенция, отправени от американското правителство.

09.08.2011 | 13:53
S&P: САЩ няма изгледи в скоро време да върне рейтинга AAA

За пръв път в историята на САЩ няма изгледи Вашингтон скоро да си върне оценката три пъти А, съобщиха от рейтинговата агенция Standard&Poor’s. Новата порция песимизъм идва като отговор на обвиненията за направени грешки от рейтинговата агенция, отправени от американското правителство.
Финансовият министър Тимъти Гайтнър заяви, че S&P са допуснали математическа грешка за 2 трлн. долара в своите сметки.
Няколко часа по-късно в специално изявление американския президент Барак Обама заяви, че САЩ не зависят от никакви агенции и страната винаги ще бъде с най-висок рейтинг.
„Пазарите могат да падат и да се вдигат, но това са Съединените американски щати - каза Обама. - Без значение какво казва някоя кредитна агенция, ние винаги сме били и ще бъдем страна с рейтинг три пъти А“.
Обама допълни, че понижаването на кредитния рейтинг на САЩ се дължи не на опасения за възможността страната да обслужва дълговете си, а на съмнения в способността на политическата система да работи. През следващите седмици, президентът на САЩ обеща  да направи препоръки за намаляване на дефицита и призова републиканците да приемат повишаването на данъците за най-заможните.
Според него инвеститорите все още имат доверие в САЩ, въпреки решението на Standard and Poor’s. Дори след речта на Обама обаче , пазарите продължиха да падат.