Китай обвинява западните нации в безотговорност

След като най-силната икономика в света беше сложена в по-рискова графа, световните пазари се изправиха пред тест за издръжливост.

08.08.2011 | 13:32
Китай обвинява западните нации в безотговорност

След като най-силната икономика в света беше  сложена в по-рискова графа, световните пазари се изправиха пред тест за издръжливост.
Китай обвини западните нации в безотговорност по отношение на дълговата криза. Китайските медии съсипват от критики действията на САЩ и Европа заради дълговата криза.  Официозът на комунистическата партия предупреждава, че с безотговорните си действия  САЩ и ЕС заплашват  стабилното развитие на глобалната икономика. В този дух са и обвиненията на агенция Синхуа, която нарича разочароващи действията на американските политици.
Китай, който е най-големият кредитор на американския дълг, все още не е взел официално становище след  решението на рейтинговата агенция Standard&Poor’s да понижи кредитния рейтинг на САЩ. След като най-силната икономика в света беше  сложена в по-рискова графа, световните пазари се изправиха пред тест за издръжливост.
Наред с Китай в безотговорност обвиняват САЩ и политиците във Вашингтон.
„Без никакво съмнение това понижение е за Чаената партия – категоричен е демократът  Джон Кери. - Защото едно малцинство в Камарата на представителите се изправи дори срещу републиканците в Сената на САЩ, които бяха готови да направим по-голяма сделка за вдигане на държавния дефицит.
Републиканците пък, нападнаха американския президент Барак Обама. По думите на републиканеца Джон Маккейн Обама никога не е „имал конкретен план и винаги е бил така наречените водещ от задни позиции“.
Действията на Standard and Poor’s  накараха Барак Обама бързо да се завърне от резиденцията Кемп Дейвид във Вашингтон.  Понижението на кредитния рейтинг означава и много по –големи разходи за правителството на САЩ.