Обама готви вето на предложението на републиканците за дълга

Републиканците искат съкращаване на разходите, но отказват да намалят данъчните облекчения за големите компании и най-богатите американци.

27.07.2011 | 14:02
Обама готви вето на предложението на републиканците за дълга

Американският президент Барак Обама ще наложи вето на републиканския план за решаване на дълговата криза, ако този план бъде приет от Конгреса.  Предупреждението дойде от Белия дом. Президентската администрация се противопоставя силно на законопроекта и старшите съветници на държавния глава ще му препоръчат да наложи вето. Републиканците искат съкращаване на разходите, но отказват да намалят данъчните облекчения за големите компании и най-богатите американци. По-малко от седмица остава до крайния срок 2 август, когато Съединените щати трябва да повишат тавана на дълга, за да може страната да продължи да взема заеми и да избегне фалит.
Държавният дълг на САЩ надхвърля 14 трлн. долара. Администрацията на Барак Обама иска да вдигне тавана на дълга,нещо което е правено десетки пъти през последните години.  Републиканците контрират, че подобен ход е възможен, единствено ако бъде намален бюджетният дефицит, който тази година възлиза на 1, 5 трлн. долара.