Акционери ще съдят Рупърт Мърдок

Евентуално понижение на рейтинга на News Corp. ще й струва 15% ръст на лихвите по заемите на компанията с годишни приходи от 33 млрд. долара.

21.07.2011 | 12:32
Акционери ще съдят Рупърт Мърдок

Медийният магнат Рупърт Мърдок се завърна в САЩ, където е изправен пред голям брой финансови и правни предизвикателства. News Corpоration е изправена пред най-малко два съдебни иска от страна на акционери, заради накърнения на имидж на компанията, евентуално понижаване на кредитния рейтинг от агенция Standard and Poors и разследване на федералните власти.
Евентуално понижение на рейтинга на News Corp. ще й струва 15% ръст на лихвите по заемите на компанията с годишни приходи от 33 милиарда долара. Това ще оскъпи финансирането на бъдещите й проекти. Акциите на News Corpоration паднаха с 14% от 4 юли, което понижи пазарната стойност на компанията с около 5 млрд. долара.
В същото време, Австралия реши да преразгледа законите си за поверителност на информацията, заради скандала с подслушване на телефони, който разтърси компанията на Мърдок.
Министърът на вътрешните работи на Австралия Брендън О'Конър отбеляза, че е важно да бъде установено дали е постигнат подходящият баланс между свободата на печата и свободата на словото, от една страна, и правото на неприкосновеност на личния живот – от друга. „Това са много важни идеали, на които нашето правителство държи,“ подчерта О'Конър.
Промените, които ще бъдат предложени, ще дадат на австралийците право да завеждат съдебни искове при намеса в личния живот, нещо, което не е гарантирано от сегашните закони.
По думите на министър-председателя на Австралия Джулия Гилард хората си задават въпроса дали подобен скандал е възможен и в Австралия. „Това са прости въпроси, които си задава и изпълнителният директор на News Limited,“ заяви Гилард.
Главният изпълнителен директор на компанията на Мърдок в Австралия настоява, че няма връзка между операциите на News Corpоration в двете страни. Още миналата седмица News Limited обяви,че ще преразгледа направените през последните три години редакционни разходи, за да потвърди, че плащанията към трети лица са законни.