Земетресение от 7.1 по Рихтер разтърси Япония

Властите обявиха тревога за опасност от вълни цунами, а служителите на АЕЦ „Фукушима“ бяха евакуирани.

10.07.2011 | 10:10
Земетресение от 7.1 по Рихтер разтърси Япония

Силно земетресение от 7, 1 по Рихтер разтърси североизточната част на Япония. Властите обявиха тревога за опасност  от вълни цунами, а служителите на АЕЦ „Фукушима“ бяха евакуирани.
По-късно предупреждението беше отменено.  Мощният трус все пак  вдигна вълна от 10 сантиметра, която достигна тихоокеанския бряг на Северна Япония.
Междувременно стана ясно, че  изваждането на ядреното гориво от реакторите на авариралата японска АЕЦ „Фукушима-1” ще започне най-рано през 2021 г. Японското правителство и компанията-оператор на електроцентралата Tokyo Electric Power вече са започнали обсъждането на дългосрочен план за ликвидацията на последиците от аварията, чието изпълнение ще започне след стабилизирането на централата, най-вероятно в началото на 2012 г. Според източникa на агенцията изваждането на отработените горивни пръти може да започне три години след това, а на ядреното гориво - най-рано през 2021 г. Засега обаче не могат да се фиксират точни срокове заради продължаващите проблеми с блокове I, II и II на електроцентралата.