Търговският излишък на Китай достигна $22 млрд. за юни

Темпът на растеж на вноса се забави през юни, след усилията на правителството да обуздае растежа на вътрешното търсене.

10.07.2011 | 09:51
Търговският излишък на Китай достигна $22 млрд. за юни

Китайският внос забави темпото, след като търсенето на вътрешния пазар се сви, показват най-новите данни на китайското правителство. Темпът на растеж на вноса се забави през юни, след усилията на правителството да обуздае растежа на вътрешното търсене.
За  юни вносът в Китай е нараснал с малко над 19%, в сравнение с предходната година. Това е рязък спад от нивата през месец май, когато отбеляза скок с почти 30 %.
В същото време износът е нараснал с по-малко от 18 %. Месец по- рано забавянето е на ниво от  19,4 %. Китай е втората най-голяма  икономика и най-големият износител в света.
По-слабите резултати за юни водят до търговки излишък от 22 млрд. долара за месеца. Според водещи икономически анализатори , опитите на властите да затегнат своята валутна политика почват да дават отражения върху темповете на растеж на китайската икономика.
Вътрешното търсене също е засегнато от покачването на потребителските цени на китайския пазар.
Данните от събота показаха че инфлацията в страната е достигнала най-високите си нива от три години насам, а цените са се покачили с 6, 4 %, спрямо тези от 2010 година.