ЕС въвежда единна система за нарушения на пътя

Новите правила се отнасят по-специално за превишената скорост, минаване на червен светофар, говорене по мобилен телефон без специално устройство и шофиране в автобусната лента.

05.07.2011 | 10:57
ЕС въвежда единна система за нарушения на пътя

Шофьор, заснет от камера да извършва нарушение в коя да е страна от Европейския съюз, ще получава уведомлението за глобата на домашния адрес и на родния си език.
Досега нарушенията в чужбина често оставаха безнаказани. Това предстои да се промени с нова директива, която ще бъде гласувана от Европейския парламент. Новите правила се отнасят по-специално за превишената скорост, минаване на червен светофар, говорене по мобилен телефон без специално устройство и шофиране в автобусната лента. За всички тези нарушения в ЕС санкцията е над 70 евро.
След влизането в сила на законодателството, номерата на нарушителите ще се въвеждат в обща база и ще се разпределят по национална регистрация. Така например, данните на кола с български номер, минала на червено в Испания, ще бъдат предавани на предоставяни на КАТ в България. Новите разпоредби влизат в сила от юли 2013 г., за което има съгласие на страните-членки. Великобритания, Дания и Ирландия засега няма да участват в системата.