Ратко Младич отказва да се яви в съда

Ако обвиняемият не се яви в залата, най-вероятно неговия служебен адвокат ще пледира невинен от негово име.

04.07.2011 | 11:57
Ратко Младич отказва да се яви в съда

Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич ще бойкотира заседание на Трибунала за военни престъпления в Хага. В понеделник той трябваше да се изправи пред Международния наказателен съд, за да изслуша обвиненията в геноцид по време на войната в Босна. Младич, обаче, отказва да се яви в залата, докато не му разрешат да избере самостоятелно защитниците си. В момента, на бившия сръбски генерал е назначен служебен защитник от Трибунала. Ако обвиняемият не се яви в залата, най-вероятно неговия служебен адвокат ще пледира невинен от негово име. Бившият генерал вече отрече постановленията на съда, като ги назова "чудовищни" и "отвратителни".
Командирът е обвинен за престъпления по време на войната в бившата югославска република Босна и Херцеговина. Военните действия продължиха 5 години, като за този период загиналите са най-малко 130 000 души.
Ратко Младич беше арестуван през май, след като 16 години се укриваше от сръбските власти. Той беше формално обвинен от съда в Хага за извършване на военни престъпления и геноцид в бивша Югославия.