МВФ избира нов генерален директор

Наследникът на Доминик Строс-Кан трябва да бъде определен най-късно до 30 юни.

28.06.2011 | 12:00
МВФ избира нов генерален директор

Управителният съвет на Международния валутен фонд се събира, за да избере нов генерален директор. По негласно споразумение тази позицията по традиция се заема от европеец, докато директорския пост на Световната банка се пази за американец. Състезанието беше много оспорвано, тъй като развиващите се страни настояваха процесът да се основава на квалификацията на кандидатите, а не на националността им.
До избора се стигна заради ареста на Доминик Строс-Кан. Бившият шеф на МВФ беше задържан на 14 май в Ню Йорк, след като камериерка от хотел Софител  подаде  жалба за изнасилване срещу него.
Двамата кандидати за овакантения пост са френският министър на финансите Кристин Лагард  и управителят на централната банка на Мексико Агустин Карсенс.
Проучванията сочат, че 55-годишната Лагард с лекота ще получи необходимата подкрепа.Тя се радва на голямо одобрение сред европейските страни, а наскоро подкрепата си за нея изрази и Пекин. Определящ ще е гласът на Съединените американски щати, които все още се въздържат от изявление, но анализатори посочват, че и тяхната помощ е почти сигурна. Ако бъде избрана, Кристин Лагард ще стане първата жена начело на фонда.
Управителният съвет на МВФ е съставен от 24 члена, които представляват 187 страни-членки на организацията. Досега, основаният през 1945 г. фонд винаги е бил управляван от европеец.
Наследникът на Доминик Строс-Кан трябва да бъде определен най-късно до 30 юни.