Противоречиви реакции на плана на Обама за Афганистан

Повечето американци са против участието на САЩ във войната в Афганистан.

24.06.2011 | 12:31
Противоречиви реакции на плана на Обама за Афганистан

Планът на американския президент Барак Обама да изтегли 33 хиляди американските военни от Афганистан до следващото лято продължава да предизвиква противоречиви реакции. Генерал Дейвид Петреъс, главнокомандващият американските войски в Афганистан, заяви, че е препоръчал по-бавно съкращаване на войските.
По думите на генерал Петреъс “крайното решение е доста по-агресивно, дори по отношение на графика за изтегляне” от препоръчаното. “Факт е, че никога в историята не е имало военен командир, който разполага с всичките сили, с всичките пари и с всичката власт, които е искал,” заяви още главнокомандващият американските войски в Афганистан. 
Подобна позиция зае и друг висш американски военен. Председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили - адмирал Майкъл Мълън, каза пред Конгреса, че решението на Обама крие рискове:
“Решението на президента е  доста агресивно и съдържа по-голям риск, отколкото първоначално бях готов да приема. Повече сила за повече време, без съмнение е по-безопасният начин на действие. Но не е задължително най-правилният начин. Само президентът може да определи степента на риск, която можем да поемем. Вярвам, че той е направил това,” отбеляза Мълън.
Американският държавен секретар Хилъри Клинтън застана категорично зад позицията на президента Обама.
“Напълно разбираемо е един военен командир да иска, колкото се може повече войници за възможно най-дълго време – отбеляза  Хилъри Клинтън.- Но това е само част от цялостната ситуация, има редица други фактори и мисля, че президентът взе правилното решение”.
Планът на Обама беше разкритикуван и от демократи, и от републиканци. Според демократите, изтеглянето става прекалено бавно. Републиканците пък са на коренно противоположната позиция - че то ще се случи твърде бързо.
Повечето американци са против участието на САЩ във войната в Афганистан. От започването й през 2001 г. са загинали най-малко 1200 американски военни, а други 12 хил. са били ранени. Финансовите разходи надхвърлят 440 млрд. долара, като само тази година поддържането на контингента в Афганистан струва на Вашингтон 120 млрд. долара.