Австралийските летища отново са блокирани

Изригванията на чилийския вулкан предизвикаха хаос във въздушния трафик над Австралия в продължение на пет дни миналата седмица.

21.06.2011 | 11:50
Австралийските летища отново са блокирани

Чилийският вулкан отново причини транспортен хаос в Австралия. Облакът пепел се завърна над австралийското небе и доведе до отмяна на полети. Двете основни летища няма да работят 48 часа. Всички авиокомпании отмениха сутрешните си полети от и за Аделаида, както и някои от планираните обедни дестинации по линиите Канбера - Сидни.
Вулканичният облак обикаля Земята вече за втори път. Експерти обясниха, че той се намира прекалено ниско и самолетите не могат да летят под него. Австралийската метеорологична служба изчисли, че Аделаида ще бъде засегната за 24 часа, а Канбера, Сидни и Мелбърн между 36 и 48 часа.
Говорителят на Virgin Australia Даниеле Кейгъри съобщи, че досега за деня има отменени около 170 полета. Той подчерта, че броят им ще се увеличи, тъй като е взето решение и за отмяна на полетите за Мелбърн. “Очакваме да бъдат засегнати около 25 хиляди души,” допълни Кейгъри.
Изригванията на чилийския вулкан, който бе заспал през 1960 г., предизвикаха хаос във въздушния трафик над Австралия в продължение на пет дни миналата седмица. Близо 100 хил. пътници бяха блокирани на летищата, а 700 полета за Тасмания, Мелбърн, Аделаида, Пърт и Нова Зеландия бяха анулирани.