Екип от учени: Русия е виновна за радиационно замърсяване през 2017 г.

Комплексът "Маяк" бил причина за изтичането

30.07.2019 | 15:32 Редактор: Юлия Христова
Екип от учени: Русия е виновна за радиационно замърсяване през 2017 г.

Радиационнно замърсяване, което се разпростря над Европа в края на 2017 г. е дошло от Русия, потвърди международен екип от учени.

Учените са анализирали над 1300 фактора, за да установят откъде е дошло радиационното замърсяване, което според учените е било 100 пъти по-високо от това след инцидента във Фукушима през 2011 г.

За източник на радиационното замърсяване учените са посочили комплекса "Маяк". Става въпрос не за авария в реактор, а за инцидент в завод за преработване на ядрено гориво.

Проблемът за първи път беше засечен през октомври 2017 г. от екип италиански учени, които забелязват ръст в нивата на радиоактивния елемент рутений-106. Високи нива на елемента са отчетени и в много други европейски държави, както и в Азия, на Арабския полуостров и дори в Карибско море.

Фактът, че рутений-106 е единственият радиоактивен материал, който бива засечен, предполага че източник на замърсяването е именно завод за преработване на гориво, защото при евентуален инцидент с реактор замърсяването би било причинено от различни елементи.

Учените смятат, че изтичането на рутений-106 е станало между 6 следобед на 25 септември 2017 г. до обяд на следващия ден.

Това далеч не е първият случай, в който инцидент от комплекса "Маяк" замърсява околната среда. Почти 60 г. по-рано там се случва вторият най-сериозен инцидент след този в АЕЦ "Чернобил". 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК