Евангелос Венизелос е новият гръцки министър на финансите

Външен министър в новия кабинет ще бъде Ставрос Ламбринидис, евродепутат на ПАСОК.

17.06.2011 | 11:24
Евангелос Венизелос е новият гръцки министър на финансите

Гърция е с нов кабинет и нов финансов министър. Хазната се поема от досегашния министър на отбраната Евангелос Венизелос.  Той ще заеме овакантения пост на Георгиос Папаконстантину, който водеше преговорите с Европейския съюз и Международния валутен фонд за помощта от 110 милиарда евро. В новия състав на правителството Папаконстатину ще бъде министър на околната среда. Премиерът Георгиос Папандреу назначи и нов външен министър, Ставрос Ламбринидис, който е бивш ръководител на групата депутати на управляващата партия в Европейския парламент.
С  реконструкцията на кабинета  Папандреу се опитва да се справи с ескалиращото недоволство на гърците, породено от новите мерки за икономии, целящи да спасят Гърция от фалит. Той трябва да овладее и недоволството в собствената си партия срещу новия петгодишен план за реформи, който е основно изискване към Атина от международните финансови институции за отпускане на поредния спасителен транш от финансови помощи за страната.

Експерти предупреждават, че без продължаване на финансирането от спасителния заем, Гърция ще изпадне в неплатежоспособност, която ще се отрази, както на икономиката в еврозоната, така и в световен мащаб.
Папандреу ще поиска вот на доверие, за да продължи тежките икономически реформи. Тридневното обсъждане на вота ще започне в неделя.