Републиканци атакуваха икономическата политика на Обама

По думите на единия кандидат-президент на американската Републиканска партия Тим Поленти „този президент е упадъчен”.

14.06.2011 | 11:53
Републиканци атакуваха икономическата политика на Обама

Седем републиканци, които се борят за кандидатура за американските президентски избори през 2012 година, атакуваха икономическата политика на настоящия държавен глава на САЩ Барак Обама.
В първия си голям дебат кандидатите за номинацията на републиканската партия замениха личните нападки с обща атака срещу Обама.
По думите на единия кандидат-президент на американската Републиканска партия Тим Поленти „този президент е упадъчен”. Поленти заяви, че Обама „разглежда Америка като равна на всички страни по света. Не сме същите като Португалия, не сме като Аржентина. И тази идеята, че в Америка не може да имаме 5-процентов ръст, е много глупава. Това е пораженческо поведение”.
Бившият губернатор на Масачузетс Мит Ромни е сочен за основния съперник на Обама. Ромни обвини настоящия американски президент, че е задълбочил и удължил рецесията в страната. „И сега имаме такава хронична и дългосрочна безработица, каквато тази страна не е виждала преди – заяви Ромни. - 20 милиона души са без работа, спрели са да търсят или работят на непълен работен ден. Този президент се провали”.
Републиканката Мишел Бахман заяви, че „Барак Обама ще си остане президент с един мандат”.  Тази прогноза доведе до едни от най-силните аплодисменти по време на дебата в Ню Хемпшир. От своя страна, Мит Ромни обеща, че ако стане президент, ще намали държавните разходи в името на бъдещите поколения.
 „Тази година сме взели 1,6 трилиона долара заеми повече – обобщи Ромни и допълни, че е невъзможно подобна тенденция да бъде продължена без това да застраши „бъдещето на нашите деца.”
Въпреки високата безработица в САЩ, Обама оглавява повечето социологически проучвания срещу републиканците. Последното проучване на ABC и The Washington Post обаче дава изненадващо равенство с Мит Ромни. Все още не е ясно дали именно той ще е кандидатът на републиканците. Първичните избори на партията ще се проведат през февруари 2012 година.